woensdag 19 december 2012

In het leven regeren

Dit leven hier op aarde kent veel hoogte- en dieptepunten. Op één dag kan je stemming wisselen van intens gelukkig naar intens verdrietig. Het is makkelijk om je te laten leiden door je emoties. Is het mogelijk om overwinnend te leven? Volgens dit vers uit Romeinen 5 wel:
Romeinen 5:17 Want als door de overtreding van de ene de dood geregeerd heeft door de ene, veel meer zullen zij die de overvloed van de genade en van de gave van de gerechtigheid ontvangen, in het leven regeren door de Ene, namelijk Jezus Christus.

In het leven regeren: wat is dat?

Volgens dit vers uit Romeinen 5:17 kunnen we in het leven regeren. Dat is mogelijk geworden door de overvloed van genade en gave van gerechtigheid die we ontvangen hebben. De overtreding van de ene (Adam) veroorzaakte het begin van de regering van de dood in het leven van de mensheid, met als gevolg veroordeling, ziekte, angst, bitterheid en andere zonden. De mens was niet in staat om zich tegen de heerschappij van de dood te verzetten. Dit veranderde voor mensen die de overvloed van genade en gave van gerechtigheid ontvingen van Jezus. Zij zijn in staat om in het leven te regeren, namelijk door de genade die zijn van Jezus hebben ontvangen. Hieruit kunnen we concluderen dat er dus een manier is om overwinnend te leven, niet toegevend aan zonde als verleidingen, frustraties en bitterheid. De heerschappij van de dood heeft plaatsgemaakt voor de mogelijkheid om ons leven te laten regeren door de heerschappij van genade.

De heerschappij van de dood vs. de heerschappij van de genade

Voordat we tot geloof kwamen heerste de de dood in ons leven. We werden onderdrukt door de heerschappij van de zonde die sinds de overtreding van Adam in de wereld was gekomen. De heerschappij van de zonde uit zich onder andere in:
  1. Veroordeling: Geen toegang tot God de Vader.
  2. Geen mogelijkheid om Gods Woord te begrijpen of om richting voor ons leven te ontvangen.
  3. Krachteloos tegenover zonde: op hartniveau was je niet in staat om verleiding te verstaan en had je geen mogelijkheid om satans aanval op bijv. gezondheid of zelfverzekerdheid tegen te houden resulterende in angst en ziekte.
  4. Geen hoop op een goede toekomst.
De heerschappij van de genade is compleet het tegenovergestelde. Regeren door Jezus Christus. Door Jezus zijn we vergeven, ontvangen we nieuwe kracht en nieuwe inzcihten. We kunnen zonde en de aanvallen van satan weerstaan. Door genade ontvingen we:
  1. De liefdevolle aanvaarding van de Vader. Toen we tot geloof kwamen werden we juichend door de Vader ontvangen. God was zo blij we het geschenk van rechtvaardigheid in Jezus ontvangen, want nu kan Hij genieten met de relatie met ons. We ontvingen het eeuwige leven, en het eeuwige leven is dat we Jezus en de Vader kennen, van dichtbij! God noemt ons 'Hepzibah', wat betekent: 'Ik verheug me over jou'. Dit is een heel verschil met voor onze bekering toen we het gevoel hadden dat we altijd tekort schoten in vergelijking met Gods heiligheid. Maar als we ons denken blijven vernieuwen dan zal dit oude denkpatroon weggaan en zullen we steeds meer beseffen dat God blij met ons en dat Hij geniet van ons.
  2. De autoriteit om de naam van Jezus te gebruiken. We hebben autoriteit om Jezus naam te gebruiken om de werken van God te houden en de werken van satan in ons leven tegen te houden.
  3. De Heilige Geest. De ontvingen de Geest die ons nieuwe verlangens geeft (o.a. voor heiligheid), nieuwe inzichten (in het Woord en richting voor ons leven) en een liefde om uit te delen naar anderen.

In het leven regeren door de Ene: Jezus Christus

Dit lijkt op zichzelf een eenvoudig rijtje van voordelen van de heerschappij van genade. En hoewel die voordelen groot zijn, leven slechts weinig christenen een overwinnend leven. Veel christenen ervaren depressie, afwijzing en veroordeling in plaats van de overvloedige vreugde van God.
Een rijtje feiten is ook niet genoeg, want het bijbelvers zegt dat we regeren door Jezus Christus. We kunnen het zelf niet, we zijn ontzettend afhankelijk van Jezus. Jezus Christus is onze hoop op glorie! Door continue in verbinding te staan met Jezus kunnen we wel overwinnend leven. Elke keer als een negatieve emotie probeert ruimte te krijgen, kunnen we hulp vragen bij Jezus die in ons woont. We zijn niet krachteloos tegen de zonde, maar we moeten wel de moeite nemen om met Jezus te praten. Hij is de ware Wijnstok en wij zijn de ranken. Als we als rank niet in de wijnstok blijven, krijgt Gods leven geen ruimte in ons en leven we alsnog onder de heerschappij van de duisternis. Als wij in Jezus blijven, blijft Jezus in ons. En Jezus belooft ons dat als we dat doen Zijn blijdschap in ons zal blijven en dat we veel vrucht zullen dragen.

Geen opmerkingen: