zaterdag 29 december 2012

De strijd vindt plaats in je denken

Zonder dat we het zien is er een strijd gaande. Niet zomaar een strijd, maar een oorlog. Die strijd vindt plaats in onze gedachten. De vijand probeert ons leugens te laten geloven, zodat we van God wegrennen in plaats van naar Hem toe. En zodat we satan een ingang geven om duisternis te brengen in ons leven.

Het karakter van de strijd

De strijd is niet fysiek, maar geestelijk. Ook al leven we in de wereld, we strijden niet met de middelen van de wereld (2 Kor 10:3). Ook onze wapens in de strijd zijn niet tastbaar (je kunt ze niet zien) maar 'krachtig tot God', tot 'afbraak van bolwerken'. We strijden tegen de vijand om zijn bolwerken in ons leven neer te halen.
Het karakter van de strijd is dat het een serieuze oorlog is en dat het een geestelijke strijd is. Een ander kenmerk van de strijd is dat het plaatsvindt in je denken. Het afbreken van bolwerken wordt door Paulus gelijkgesteld aan het afbreken van 'valse redeneringen' die zich verheffen tegen de kennis van God en aan het gevangennemen van gedachten om die te brengen tot gehoorzaamheid aan Christus. De vijand probeert elke keer kleine stukjes valse redeneringen in je denken te brengen die in tegenstelling zijn met de kennis van God. Dat zijn leugens over wie God is en over wie jij voor God bent. Voorbeelden van zulke gedachten zijn: "God houdt niet van je", "Het zal nooit wat met je worden", "God wil niet met je omgaan", "God vindt geen vreugde in je", "God heeft je vergeten" etc. Al deze gedachten zijn niet waar... en toch is het zo simpel om ze te geloven. Deze leugens blijven namelijk vaak een beetje onder het oppervlakte. En als we leugens beginnen te geloven en ernaar handelen ontstaat er een bolwerk van satan in ons leven.

Bolwerken

Maar wat is een bolwerk eigenlijk? Andere vertalingen zeggen: sterkte, stronghold, fortress. Een bolwerk is een sterk verstevigde verdedigingsconstructie. Het is een stenen muur die vroeger om een stad werd gebouwd om haar te verdedigen tegen vijanden van buitenaf. Een verdedigingsmuur om een stad is iets positiefs, maar een muur van de vijand rondom je denken is negatief. De muur van een bolwerk bestaat uit een heleboel stenen die allemaal leugens in je denken vertegenwoordigen.
Satan probeert om elke keer weer een fort rondom ons leven te bouwen om Gods aanwezigheid uit ons hart te houden. We zijn gemaakt om liefde, vreugde en vrede te ervaren, maar satans leugens houden de aanwezigheid daarvan tegen. Wat je gelooft in je hoofd (waar of niet) heeft namelijk gevolgen voor wat je voelt. Als je de waarheid niet weet en/of als je niet leeft in overeenstemming met de waarheid, dan kan de aanwezigheid van God je niet vrijmaken. Door leugens als 'God houdt niet van je' en 'je bent waardeloos', lopen we makkelijker van God weg en is de neiging groter om te zondigen. En zonde geeft satan een legale toegang in ons leven. Het gebied waar satan regeert is duisternis en elke open deur naar duisternis (zonde maar ook elk verkeerd gedachtepatroon) in ons leven geeft hem legale toegang. Als we volledig in het licht leven, dan is er geen ruimte voor satan in ons leven.

Het neerhalen van valse redeneringen

Maar het is mogelijk om de deur naar duisternis te sluiten en ons overeenstemming met leugens te stoppen. Veel gelovigen doen dit echter niet. Ze weten simpelweg niet dat ze leugens in hun denken hebben of proberen er mee te leven. We kunnen het bolwerk van satan neerhalen door stuk voor stuk, steen voor steen, valse redeneringen te vervangen door de waarheid. Je kunt bevrijd zijn van een demon die de leugens in je denken bracht, maar dat betekent nog niet dat je gedachten nu vernieuwd zijn. Het is nodig dat we elke leugen die in ons denken is gekomen er uit halen. Er zijn 3 stappen die nodig zijn om valse redeneringen uit ons leven te halen:

1) I = Identificeer de leugens
We identificeren de leugens die ons denken zijn gekomen.
Joh 8:32 en u zult de waarheid kennen, en de waarheid zal u vrijmaken.
2) A = Afstand doen van

We doen afstand van onze overeenstemming met deze leugens. Zonde geeft demonen legale toegang om ons leven te werken. We sluiten de deur door bekering en het vernieuwen van ons denken.

2 Kor 10:5 Want wij breken valse redeneringen af en elke hoogte die zich verheft tegen de kennis van God, en wij nemen elke gedachte gevangen om die te brengen tot de gehoorzaamheid aan Christus,
3) W = Weerstaan van de vijand
We weerstaan Satan en zijn pogingen om ons weer in gebondenheid te brengen. We gebruiken de naam van Jezus om een demon weg te sturen en blijven de waarheid van het woord van God uit spreken. Weerstand bieden is actief nee zeggen tegen satans pogingen om je denken in gevangenschap te brengen.
Jak 4:7 Bied weerstand aan de duivel en hij zal van u wegvluchten.

Geen opmerkingen: