dinsdag 14 april 2009

Efeze 1:17

Moge de God van onze Heer Jezus Christus, de vader van alle luister, u een geest van inzicht schenken in wat geopenbaard is, opdat u hem zult kennen.

Bij dit vers vielen mij drie dingen op:

  • De kern is het kennen van Jezus

  • Paulus begint zijn gebed met vragen aan God of hij de Efeziers een geest van inzicht wilt geven ... opdat ze Hem zullen kennen. Blijkbaar is dat erg belangrijk. En dat is het ook: eeuwig leven is God kennen.

  • Wat is 'geopenbaard'?

  • Ten eerste hebben we hebben het geopenbaarde woord van God: de Bijbel. Ten tweede heeft God zichzelf geopenbaard door dat hij als mens op aarde is gekomen. Jezus is het beeld van de onzichtbare God (Kolossenzen 1:15). En Jezus is ook zelf het Woord: hij is het Woord dat geopenbaard is (Johannes 1).

  • Wat is een geest van inzicht?

  • Dat is de Heilige Geest. Als je in de grondtekst gaat kijken zie je ook dat hier dezelfde woorden voor gebruikt zijn als op andere plekken waar het over de Heilige Geest gaat. De Heilige Geest wordt hier specifiek genoemd als een Geest van 'inzicht'. In het Engels staat er op 'a spirit of wisdom and revelation'.
    Verder impliceert de tekst we God niet zomaar kunnen kennen, want anders hadden we de ‘geest van inzicht in wat geopenbaard is’ niet nodig. Lees maar 1 kor 2: 9-10: “God heeft ons dit geopenbaard door de Geest, want de Geest doorgrondt alles, ook de diepten van God. Wie is in staat de mens te kennen behalve de geest van de mens? Zo is alleen de Geest van God in staat om God te kennen.”

Geen opmerkingen: