zondag 11 mei 2008

Zoektocht naar erkenning

Pinksteren 2008

Liefde is een thema dat veel mensen bezig houdt. Relaties zijn belangrijk voor ons. Ze maken ons gelukkig, maar kunnen ons ook heel verdrietig maken. God heeft ons gemaakt als mensen die liefde nodig hebben. We zoeken liefde vaak in verkeerde dingen, wanhopig op zoek naar iets dat ons gelukkig maakt, naar erkenning van mensen.

Jezus waarschuwt de Farizeeërs voor het zoeken naar eer van mensen. Zij voelden zich verheven boven de rest, omdat ze zo goed de wet kenden en stonden opzichtig op de hoek van de straat te bidden. We zijn geen Farizeeërs, maar vaak vertonen we hetzelfde gedrag. Als we een keer iets goeds voor een ander doen, vertellen we dat door om anderen te laten weten hoe goed we wel niet bezig zijn. Als we hoge cijfers halen, vragen we anderen naar hun cijfer, om vervolgens te zeggen dat je zelf hoger had. Dat is het nadeel van het leven in een prestatiemaatschappij, alles gaat er uiteindelijk om het beste uit jezelf te halen en dat vooral aan anderen te laten zien.

41 Niet dat de mensen mij moeten eren, 42 maar ik ken u: u hebt geen liefde voor God in u. 43 Ik ben gekomen namens mijn Vader, maar u accepteert mij niet, terwijl u iemand die namens zichzelf komt, wel zou accepteren. 44 Hoe zou u ooit tot geloof kunnen komen? Van elkaar wilt u wel eer ontvangen, maar u zoekt niet de eer die de enige God u kan geven. (Johannes 5)

Met Pinksteren komt God heel dichtbij. Hij schrijft zijn wet in de harten van mensen. Zijn wet is een wet van liefde. Liefde voor God, en liefde voor andere mensen. De vrucht van de geest bestaat uit heel veel eigenschappen, maar de eerste is liefde. En wat deze liefde betekent, kunnen we zien aan Jezus’s leven. De Heilige Geest die met Pinksteren is uitgestort wijst ons in de eerste plaats op Hem.

13 Broeders en zusters, u bent geroepen om vrij te zijn. Misbruik die vrijheid niet om uw eigen verlangens te bevredigen, maar dien elkaar in liefde, 14 want de hele wet is vervuld in één uitspraak: ‘Heb uw naaste lief als uzelf.’ ... 22 Maar de vrucht van de Geest is liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, 23 zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Er is geen wet die daar iets tegen heeft. 24 Wie Christus Jezus toebehoort, heeft zijn eigen natuur met alle hartstocht en begeerte aan het kruis geslagen. 25 Wanneer de Geest ons leven leidt, laten we dan ook de richting volgen die de Geest ons wijst. 26 Laten we elkaar niet uit eigenwaan de voet dwarszetten en elkaar geen kwaad hart toedragen. (Galaten 5)

Geen opmerkingen: