woensdag 14 november 2007

De digitale wereld

We leven in een cultuur waarin we worden overspoeld door beelden. Laatst las ik in de krant dat het aantal grote digitale nieuwsschermen enorm gestegen is. Op het station en in de winkelstraat hangen nu van die enorme schermen met reclame en nieuws. Verder zitten we een groot deel van de dag dag achter de computer. En we kijken meer tv dan ooit. Logisch dat we af en toe zo moe zijn. Al die (bewegende) beelden nemen enorm veel plaats in in ons hoofd.

Maar die beelden zijn niet erg goed voor ons: de digitale wereld is niet realistisch. We zien in de digitale wereld alleen mooie mensen (soapsterren zien er altijd leuk uit) en alleen dingen die we zogenaamd hard nodig hebben (een nieuwe computer, een nieuw mobieltje,...). Johannes schrijft:'Alles waarop de mensen hun zinnen zetten en waar ze hun ogen niet vanaf kunnen houden en alle aardse zaken waarvan de mensen zo hoog opgeven, dat alles komt niet uit de Vader voort, maar uit de wereld'. (1 Joh. 2: 16).

Kijk in plaats daarvan met Gods ogen naar de mensen en jezelf. Hoe kijkt God dan? Een verhaal uit de Bijbel (1 Samuel 16: 1-13) kan dat wat duidelijker maken. Samuel werd door God naar Isai in Bethlehem gestuurd om daar een van zijn zonen tot koning te zalven. Een van de zonen was Eliab. Eliab viel op bij Samuel door zijn rijzige gestalte en dacht 'Hem wil de Heer tot koning zalven'. Maar dat was niet zo. God zei tegen Samuel: "Waar mensen naar kijken is niet belangrijk; mensen kijken immers naar het uiterlijk, maar ik kijk naar het hart."


Geen opmerkingen: