woensdag 19 maart 2008

Houdt God van me?

Waarom proberen we zo vaak alle macht Gods liefde te verdienen?? We hebben angst dat het nooit genoeg is. We bidden en lezen de Bijbel, maar eigenlijk hebben we nooit het gevoel dat het genoeg is. Het voelt of we nooit goed genoeg zijn, en om dat maar goed te maken brengen we ons tot allerlei activiteiten.

Het is als net bij de gelijkenis van de rijke jongeling. Hij vraagt aan Jezus: 'Wat moet ik doen om het koninkrijk van God binnen te gaan'? Jezus vraagt of hij zich aan de geboden heeft gehouden, waarop de rijke zakenman antwoordt dat hij dat heeft gedaan. Jezus kijkt hem dan liefdevol aan en zegt: 'Eén ding ontbreekt u: ga naar huis, verkoop alles wat u hebt en geef het geld aan de armen, dan zult u een schat in de hemel bezitten; kom dan terug en volg mij'. De man werd somber toen hij dit hoorde en ging teleurgesteld weg.

Onze eerste reactie op dit verhaal is: 'zie je wel: we moeten het koninkrijk van God verdienen, hij was vast hebzuchtig en moest zijn geld weggeven'. Maar dat was niet Jezus' bedoeling. Hij hield al van de man. Hij wilde alleen maar dat de rijke jongeling zou ophouden met het proberen om Gods liefde te winnen. Jezus legt dat de lat voor de man expres te hoog, om aan te tonen dat onze inspanningen nooit hoog genoeg zullen zijn! God houdt van ons!! En God wil dat wij ophouden om bang te zijn dat we niet goed genoeg zijn en niet meer te leven vanuit de ANGST dat God niet van ons houdt.

De liefde kent geen angst.
Maar de volmaakte liefde drijft de vrees uit,
want vrees houdt verband met straf.
En wie vreest is niet volmaakt in de liefde.

1 Johannes 4: 18

Geen opmerkingen: